MONUMENT TP EXTRA

Extra erős impregnálószer műemlékekre

JELLEMZŐK:

Szilán/sziloxán alapú oldószeres szilikon.

Külső megjelenés

színtelen, opálos

Hatóanyag-tartalom

kb. 20 s%

Sűrűség 25 oC-on

kb. 0,8 g/cm3

lobbanáspont

>38 oC

Oldószer

oldószer

A MONUMENT TP EXTRA ásványi és erősen lúgos (alkalikus) felületek általános célú impregnálására szolgál. Felhordás után a levegő nedvességtartalmával, vagy a felület pórusaiban lévő vízzel reagál alkohol felszabadulása mellett.

A MONUMENT TP EXTRA hatóanyaga jelentősen csökkenti az építőanyag kapilláris úton történő vízfelszívó képességét, de a pórusokat, kapillárisokat nem tömíti el. Ennél fogva csekély vagy alig észrevehető, mérhető az építőanyag légzésében bekövetkezett változás.

 

ALKALMAZÁS:

A MONUMENT TP EXTRA kiváló vízlepergető, impregnáló szer. Sokféle ásványi felületre ajánljuk, még az olyan erősen alkalikusakra is, mint pl.: beton, ásványi alapú vakolatok, cement, mészhomoktégla, tégla, gázbeton, ásványi alapú természetes kő és műkő.
Gipsz vízlepergetővé tételére nem alkalmas (gipszhez, gipszstukkókhoz alkalmazza a MONUMENT SP 25-00 termékünket)!
A MONUMENT TP EXTRA kültéri festékek alapozására is szolgál.
Oldószerérzékeny anyagokhoz (nikecell, hungarocell, bitumen, stb.) nem alkalmazható!

 

TÁROLÁS:

A MONUMENT TP EXTRA eredeti, zárt edényben 0-30 oC között legalább 24 hónapig eltartható a címkén feltüntetett dátumtól számítottan. Amennyiben a termék eltarthatósági ideje lejárt, úgy az anyag még jó lehet, melyről előzetes próbával kell megbizonyosodni.
Felbontás után az anyagot hermetikusan lezárva kell tárolni, mert az anyag a levegő nedvességtartalmával reakcióba lép.

 

FELHASZNÁLÁS:

Felület előkészítése:

A felületnek kifogástalan állapotban kell lennie. Az építési hiányosságokat, hibákat, mint pl. a repedéseket, a repedezett fugákat, hibás csatlakozásokat, a felszálló- és higroszkópikus nedvességet előzőleg meg kell szüntetni. Biztosítani kell, hogy a víz és a benne oldott károsító sók ne juthassanak a hidrofobizált réteg mögé, mert az fagykárokat, lepattogzást, salétromkiválást okozhat.

A MONUMENT TP EXTRA felhordása előtt a felületet meg kell tisztítani a rárakódott koszrétegtől és káros anyag lerakódásoktól, sókivirágzástól, algától és mohától.


A tisztításhoz válassza ki a legmegfelelőbb terméket a dry-cleaning® tisztítószer családunkból.

Kivitelezés:

A MONUMENT TP EXTRA-et ajánlatos ráfolyatással, vagy nagycseppes permetezéssel (az anyag folyjék meg a felületen) a kezelendő felületre felhordani legalább két rétegben. A következő réteget minden esetben az első réteg megszáradása előtt kell felvinni („nedves a nedvesre” eljárás)! A megfelelő mennyiség a felület szívóképességétől függ.

Teddy-hengert NE használjon, mert azzal nem lehet az egyenletes felhordást biztosítani, így foltossá válhat a felület!

Egy felületegységre annyi anyagot kell felvinni, amennyit csak be tud szívni, így két rétegben kell telíteni a felület kapilláris rendszerét. A be nem szívódó anyagot vissza kell törölni!
A kezelendő felületnek szemre száraznak kell lennie!

A kezelendő felületen mindig végezzünk próbakezelést (1-2 m2-en). Így számíthatjuk ki és ellenőrizhetjük, pl. a kívánatos anyagmennyiséget vagy a szer hatékonyságát.

Fontos: Felhordás előtt gondosan takarja le az ablakokat, illetve a nem szívóképes felületeket, ugyanis a termék olyan gyorsan köt, hogy csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem lehet eltávolítani. Amennyiben, ha üvegre fröccsen, úgy azt szappanos vízzel, vagy ha szükséges, oldószerrel azonnal mossa le. Meglévő polisztirolos külső/belső hőszigetelések és oldószerre érzékeny épületrészek, mint pl. bitumen, bitumenes tetőszigetelések stb. esetében nem szabad felhasználni, mert oldhatja azokat!

Figyelem: A kezelendő felület nem lehet átforrósodva!
Felhasználási hőmérséklet: 10-30 oC.
10 oC alatt a kémiai reakció lelassul, így a védőhatás kialakulása 1-2 hétig is eltarthat!

Az anyagszükséglet a felület szívóképességétől függ, melyre nézve az alábbi táblázatban irányszámok találhatóak, melyek csak tájékoztató jellegűek:

Anyag megnevezése

Felhasználandó mennyiség  (liter/m2/2 réteg)

Beton

0,25 – 0,50

Vakolat

0,50 – 1,00

Mészhomokkő

0,40 – 0,70

Tégla

0,40 – 1,20

Gázbeton

0,50 – 1,20

Rostcement

0,10 – 0,30

Terméskő

0,05 – 1,20

 

BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK:


A „Biztonsági adatlap” a gyártótól vagy a kereskedőtől beszerezhető.

 

Biztonsági adatlap