MONUMENT SP 25-00

Vizes bázisú impregnálószer műemlékekre

JELLEMZŐK:

Kálium-metil-szilikonát vizes oldata, amely kiválóan alkalmas kül-, illetve beltéren alkalmazott terméskövek (gránitra NEM!), téglaburkolatok, gipszstukkók víztaszítóvá tételére.

 

Külső megjelenés

színtelen, az átlátszótól a homályosig

Hatóanyag-tartalom

0,66 s%

Szilárdanyag-tartalom

1,06 s%

K2O tartalom

0,4 s%

Oldószer

víz

Sűrűség 25 oC-on

1,01 g/cm3

Lobbanáspont

nem tűzveszélyes

pH

10-12

A MONUMENT SP 25-00 impregnálószer, a levegő szén-dioxid tartalmával reagálva egyfajta polimetil-szilikon savat képez, és ennek hatására a kezelt felület vízlepergetővé válik. Mint mindegyik szilikonát típus, úgy a MONUMENT SP 25-00 impregnálószer is a színezett felületeken nem egyenletes felvitel esetén fehér foltokat képezhet.

A MONUMENT SP 25-00 hatóanyaga jelentősen csökkenti az építőanyag kapilláris úton történő vízfelszívó képességét, de a pórusokat, kapillárisokat nem tömíti el. Ennélfogva csekély vagy alig észrevehető, mérhető az építőanyag légzésében bekövetkezett változás.

 

ALKALMAZÁS:

Vízlepergetővé teszi többek között a következő termésköveket, felületeket:

 

TÁROLÁS:

A MONUMENT SP 25-00 impregnálószert vas, műanyag vagy üvegtárolókban lehet tárolni. Cink bevonatú alumínium vagy galvanizált tárolók tárolásra alkalmatlanok. A zárt tartályban a MONUMENT SP 25-00 impregnálószer két évig (24 hó) eltartható a címkén feltüntetett dátumtól számítottan. A terméket mindig 0 oC felett kell tárolni.

Amennyiben a túl alacsony hőmérséklet hatására az anyag kikristályosodik, úgy az a felmelegedés hatására visszaoldódik. Ezután a terméket jól fel kell keverni. Amennyiben a termék eltarthatósági ideje lejárt, úgy az anyag még jó lehet, melyről előzetes próbával kell megbizonyosodni.

 

FELHASZNÁLÁS:

Felület előkészítése:

Az impregnálószer felhordása előtt a kezelendő felületet meg kell tisztítani a koszrétegtől és károsanyag-lerakódástól, sókivirágzástól, az alga-, moha okozta zöldes elszíneződéstől.

A tisztítással megnyitjuk a kapillárisok és pórusok nyílásait, ezzel lehetővé téve az impregnálószer tökéletes felszívódását, valamint elkerülhetjük vele, hogy a leimpregnált piszkos, szennyezett felületet ne vagy csak nagyon nehezen lehessen letisztítani.

A tisztítást követően a felületet bő vízzel át kell mosni, hogy eltávolíthassuk az esetleges vegyszermaradékokat!

A tisztításhoz válassza ki a legmegfelelőbb terméket a dry-cleaning® tisztítószer családunkból.

 

Kivitelezés:

A szert hígítás nélkül kell felhasználni.
A MONUMENT SP 25-00-t ajánlatos ráfolyatással, vagy nagycseppes permetezéssel (az anyag folyjék meg a felületen) a kezelendő felületre felhordani legalább két rétegben. Felhordható ecsettel, korongecsettel vagy locsolással (háti permetező).

A következő réteget minden esetben az első réteg megszáradása előtt kell felvinni („nedves a nedvesre” eljárás)! A megfelelő mennyiség a felület szívóképességétől függ.
Teddy-hengert NE használjon, mert azzal nem lehet az egyenletes felhordást biztosítani, így foltossá válhat a felület!

Vigyázat: Ha az 1. réteg megszárad, akkor NEM lehet már a 2. réteget felvinni!!!

A kezelendő felületnek szemmel láthatólag száraznak kell lennie.
Ajánlott a kész, fugázott felületet kezelni, így az anyag a fugázást is védi!

A kezelendő felületen mindig végezzünk próbakezelést (1-2 m2-en). Így számíthatjuk ki és ellenőrizhetjük pl. a kívánatos anyag-mennyiséget vagy a szer hatékonyságát.

Figyelem: A kezelendő felület nem lehet átforrósodva!
Felhasználási hőmérséklet: 10-30 oC. 10 oC alatt a száradás lelassul!

Az anyagszükséglet a felület szívóképességétől függ, melyre nézve az alábbi táblázatban irányszámok találhatóak, melyek csak tájékoztató jellegűek:

Anyag megnevezése

Felhasználandó mennyiség  (liter/m2/2 réteg)

Beton

0,25 – 0,50

Vakolat

0,50 – 1,00

Mészhomokkő

0,40 – 0,70

Tégla

0,40 – 1,20

Gázbeton

0,50 – 1,20

Rostcement

0,10 – 0,30

Terméskő

0,05 – 1,20

Gipsz

0,40 – 0,80

 

BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK:


A MONUMENT SP 25-00 impregnálószer erősen lúgos és korrozív anyag. A termékkel való foglalkozás során gumikesztyűt és védőszemüveget kell használni! Bőrre fröccsenés esetén bő vízzel azt le kell mosni. Ha a termék szembe jut, azonnal bő vízzel ki kell mosni, és orvost kell hívni a maró, korrozív hatása miatt. A MONUMENT SP 25-00 impregnálószerrel nedvesedett, szennyeződött ruházatot azonnal le kell venni.

Bővebb instrukciókat a „Biztonsági adatlap”-ból olvashat, mely a gyártótól vagy a kereskedőtől beszerezhető.

 

Biztonsági adatlap