MONUMENT MAX

Olaj- és víztaszító impregnálószer

JELLEMZŐK:

A MONUMENT MAX szilán/sziloxán/műgyanta tartalmú oldószeres elegy. A XXI. század követelményeinek megfelelő, speciális hatóanyag-tartalmának köszönhetően a kezelt beton alapú térköveket, betonfelületeket nem csak víztaszítóvá (hidrofóbbá), hanem olajtaszítóvá (oleofóbbá) is teszi.

A MONUMENT MAX-szal bevont felületeket könnyebben meg lehet tisztítani a zsíros-, olajos,- festékes-, stb. felületeket a szennyeződésektől, plakátmaradványoktól.

Külső megjelenés

színtelen, opálos

Hatóanyag-tartalom

kb. 5-5,5 s%

Sűrűség 25 oC-on

kb. 0,79 g/cm3

lobbanáspont

>38 oC

Oldószer

lakkbenzin

Felhordás után a levegő nedvességtartalmával, vagy a felület pórusaiban lévő vízzel reagál alkohol felszabadulása mellett.

 

ALKALMAZÁS:

Kőből, műkőből, téglából, homokkőből, mészhomoktéglából vagy betonból készült fal- és padlóburkolatok védelmére lett kifejlesztve.

A frissen kifröccsent zsírt, olajat törlőkendővel könnyedén letörölhetjük, a makacsabb szennyeződéseket forró vízzel, vagy melegvizes, nagynyomású mosóval távolíthatjuk el.

A kezelt felület olaj- és víztaszítóvá válik, ami megkönnyíti a tisztítását, és védelmet nyújt a fagykárok ellen is.

Különösen ajánlott a használata váró- és kapcsolótermekben, folyosókon, lépcsőházakban és konyhákban, továbbá általánosan pórusos építőanyag felületre a kommunális-, ipari-, szakrális-, iskolai- és sportlétesítményekben.

Terméskőből és műkőből készült ablakpárkányra és asztallapra is alkalmazható, továbbá terrakotta padlófelületre a foltképződés ellen.

Amennyiben a gyakori tisztítás következtében csökken a víz- és olajtaszító képessége a felületnek, úgy ismételjük meg a kezelést.

Oldószerre érzékeny anyagokat (nikecell, hungarocell, bitumen, stb.) tartalmazó felületekre vagy azok szomszédságában NEM alkalmazható!

 

TÁROLÁS:

A MONUMENT MAX eredeti, zárt edényben 0-30 oC között legalább 24 hónapig eltartható a címkén feltüntetett dátumtól számítottan. Amennyiben a termék eltarthatósági ideje lejárt, úgy az anyag még jó lehet, melyről előzetes próbával kell megbizonyosodni.
Felbontás után az anyagot hermetikusan lezárva kell tárolni, mert az anyag a levegő nedvességtartalmával reakcióba lép.

 

FELHASZNÁLÁS:

Felület előkészítése:

A felületnek kifogástalan állapotban kell lennie. Az építési hiányosságokat, hibákat, mint pl. a repedéseket, a repedezett fugákat, hibás csatlakozásokat, a felszálló- és higroszkópikus nedvességet előzőleg meg kell szüntetni. Biztosítani kell, hogy a víz és a benne oldott károsító sók ne juthassanak a hidrofobizált réteg mögé, mert az fagykárokat, lepattogzást, salétromkiválást okozhat.

A MONUMENT MAX felhordása előtt a felületet meg kell tisztítani a rárakódott koszrétegtől és káros anyag lerakódásoktól, sókivirágzástól, algától és mohától.

A tisztításhoz válassza ki a legmegfelelőbb terméket a dry-cleaning® tisztítószer családunkból.

 

Kivitelezés:

A MONUMENT MAX-ot ajánlatos ráfolyatással, vagy nagycseppes permetezéssel (az anyag folyjék meg a felületen) a kezelendő felületre felhordani legalább két rétegben. A következő réteget minden esetben az első réteg megszáradása előtt kell felvinni („nedves a nedvesre” eljárás)! A megfelelő mennyiség a felület szívóképességétől függ.

Teddy-hengert NE használjon, mert azzal nem lehet az egyenletes felhordást biztosítani, így foltossá válhat a felület!

Egy felületegységre annyi anyagot kell felvinni, amennyit csak be tud szívni, így két rétegben kell telíteni a felület kapilláris rendszerét. A be nem szívódó anyagot vissza kell törölni!
A kezelendő felületnek szemre száraznak kell lennie!

A kezelendő felületen mindig végezzünk próbakezelést (1-2 m2-en). Így számíthatjuk ki és ellenőrizhetjük, pl. a kívánatos anyagmennyiséget vagy a szer hatékonyságát.

Fontos: Felhordás előtt gondosan takarja le az ablakokat, illetve a nem szívóképes felületeket, ugyanis a termék olyan gyorsan köt, hogy csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem lehet eltávolítani. Amennyiben, ha üvegre fröccsen, úgy azt szappanos vízzel, vagy ha szükséges, oldószerrel azonnal mossa le. Meglévő polisztirolos külső/belső hőszigetelések és oldószerre érzékeny épületrészek, mint pl. bitumen, bitumenes tetőszigetelések stb. esetében nem szabad felhasználni, mert oldhatja azokat!

A lehetséges elszíneződés miatt tanácsos az előzetes vizsgálatokat elvégezni. Ez felhasználható a termékek hatékonyságának ellenőrzésére is.

Az anyag hatása 24- 48 óra múlva teljes mértékben megmutatkozik.

Figyelem: A kezelendő felület nem lehet átforrósodva!
Felhasználási hőmérséklet: 10-30 oC. 10 oC alatt a kémiai reakció lelassul, így a védőhatás kialakulása 1-2 hétig is eltarthat!

A szennyeződések eltávolítása:

A hétköznapi szennyeződést semleges pH-jú tisztítószerrel, kézi vagy gépi mosással tudjuk eltávolítani. Az olajjal vagy más makacs szennyeződéssel szennyezett felületet forró vízzel vagy gőzzel tisztíthatjuk meg.

Olajjal, zsírral vagy festékkel való szennyezés után azonnal meg kell tisztítani a felületet, mivel különösen a festék nagyon nehezen oldódik fel, ha a kötőanyaga teljesen megkeményedett.

Előnyös nagynyomású tisztítóberendezés használata (pl. 90 oC, 100 bar). A gőzborotvás tisztítás után a védelmet meg kell ismételni!

Az anyagszükséglet a felület szívóképességétől függ, melyre nézve az alábbi táblázatban irányszámok találhatóak, melyek csak tájékoztató jellegűek:

Anyag megnevezése

Felhasználandó mennyiség  (liter/m2/2 réteg)

Beton, műkő

0,25 – 0,50

Vakolat

0,50 – 1,00

Mészhomokkő

0,40 – 0,70

Tégla

0,40 – 1,20

Gázbeton

0,50 – 1,20

Rostcement

0,10 – 0,30

Terméskő

0,05 – 1,20

 

BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK:


A „Biztonsági adatlap” a gyártótól vagy a kereskedőtől beszerezhető.

 

Biztonsági adatlap