MONUMENT BP 29-10

Vizes bázisú szilán/sziloxán
tartalmú impregnálószer

JELLEMZŐK:

Szilán/sziloxán alapú, vízzel hígítható, oldószermentes emulzió.

Külső megjelenés

fehér, tejszerű

Hatóanyag-tartalom

kb. 10 s%

Sűrűség 25 oC-on

kb. 0,99 g/cm3

pH

kb. 7

Oldószer

víz

   • behatoló képessége jó
   • alkáliakkal (lúgokkal) szemben igen ellenálló
   • felhordás után a vízlepergető hatás gyorsan kialakul
   • a festékeknek kiváló tapadást biztosít
   • környezetbarát
   • vizes bázisú
   • UV-álló

A MONUMENT BP 29-10 emulzió hidrolízisre képes stabilizált szilán/sziloxán keveréket tartalmaz. A hidrolízis a felületre való felhordás és a felületbe történő behatolás után következik be, ami felbontja az emulziót. Az emulzió felbomlásakor alkohol szabadul fel és az emulzió vízlepergető szilikongyantává alakul át.

A vízlepergető hatás még a felhordást követő rövid időn belül bekövetkező eső ellenére sem romlik jelentősen.

A MONUMENT BP 29-10 jelentősen csökkenti az építőanyag kapilláris úton történő vízfelszívó képességét, de a pórusokat, kapillárisokat nem tömíti el. Ennélfogva csekély vagy alig mérhető az építőanyag légzésében bekövetkezett változás.

Megakadályozza a sókivirágzást és a savas esők beszívódását. A kezelt felület színét nem változtatja meg.

ALKALMAZÁS:

A MONUMENT BP 29-10 kiváló víztaszító sokféle nedvszívó ásványi anyaghoz, például tégla, mészkő, természetes homokkő és ásványi vakolatok (festettekhez is). Nem annyira alkalmas kevésbé nedvszívó, sűrű természetes kőhöz, különösen mészkőhöz, márványhoz, vasbetonhoz, hidakhoz és utakhoz.

Vizes állagának és tárolási stabilitásának köszönhetően a MONUMENT BP 29-10 ideális agyagból, porózus betonból, mészhomokból, rostos cementből, ásványi szálakból és könnyű adalékanyagból készült építőanyagok impregnálásához.

Alkalmas víztaszító alapozóként emulziós festékekhez és vakolatokhoz, szilikongyanta emulziós festékekhez és szilikongyanta vakolatokhoz, valamint betonbevonatokhoz is.

 

TÁROLÁS:

A MONUMENT BP 29-10 eredeti, zárt edényben 0-30 oC között legalább 24 hónapig eltartható a címkén feltüntetett dátumtól számítottan. A tapasztalatok szerint azonban akár 3 évig is tárolható minőségromlás nélkül.  
A tárolás során felszíni krémesedés jelentkezhet, de ez nem irreverzibilis folyamat, azaz rövid idejű rázás, vagy keverés után ismét homogén, tulajdonságaiban meg nem változott anyagot kapunk.
A MONUMENT BP 29-10 kis mennyiségű konzerváló szert tartalmaz a mikroorganizmusok és gombák ellen
.

Felhasználás:

Felület előkészítése:
Az impregnálószer felhordása előtt a kezelendő felületet meg kell tisztítani a koszrétegtől és károsanyag-lerakódástól, sókivirágzástól, az alga-, moha okozta zöldes elszíneződéstől.
A tisztítással megnyitjuk a kapillárisok és pórusok nyílásait, ezzel lehetővé téve az impregnálószer tökéletes felszívódását, valamint elkerülhetjük vele, hogy a leimpregnált piszkos, szennyezett felületet ne, vagy csak nagyon nehezen lehessen letisztítani.
A tisztítást követően a felületet bő vízzel át kell mosni, hogy eltávolíthassuk az esetleges vegyszermaradékokat!

Kivitelezés:
A MONUMENT BP 29-10-et ráfolyatással, vagy nagycseppes permetezéssel (az anyag folyjék meg a felületen) a kezelendő felületre két rétegben kell felhordani. A második réteget minden esetben az első réteg megszáradása előtt kell felvinni („nedves a nedvesre” eljárás)!
Egy felületegységre annyi anyagot kell felvinni, amennyit csak be tud szívni, így két rétegben kell telíteni a felület kapilláris rendszerét. A kezelendő felületnek szemre száraznak kell lennie!

Az anyagszükséglet a felület szívóképességétől függ:

téglafelület

0,5-0,8 liter/m2

klinker

0,2-0,4 liter/m2

nagyon porózus, bontott tégla

1,0-1,2 liter/m2

mészhomoktégla, sima

min. 0,5 liter/m2

mészhomoktégla, rusztikus

min. 0,7 liter/m2

könnyűbeton:
min.1,0 liter/m2
finompórusú terméskő:   
min.0,4 liter/m2
durvapórusú terméskő:   
 min.0,8 liter/m2

A kezelendő felületen mindig végezzünk próbakezelést (1-2 m2-en)! Így számíthatjuk ki és ellenőrizhetjük pl. a kívánatos anyagmennyiséget vagy a szer hatékonyságát.


A MONUMENT BP 29-10 speciális összetételénél fogva bármikor újra kezelhetjük a felületet.


Figyelem:       A kezelendő felület nem lehet átforrósodva!
Felhasználási hőmérséklet: 10-30 oC. 10 oC alatt a kémiai reakció lelassul, így a védőhatás kialakulása 1-2 hétig is eltarthat!

 

BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK:


A „Biztonsági adatlap” a gyártótól, vagy a kereskedőtől beszerezhető.

 

Biztonsági adatlap