MONUMENT BB 29-46

Színmélyítő- és impregnálószer tégla, bontott tégla felületekre

JELLEMZŐK:

Szilán/sziloxán alapú, szilikonlakkot tartalmazó oldószeres ápolószer, mely a porló felületet is erősíti és szennytaszítóvá teszi.

Külső megjelenés

színtelen, opálos

Hatóanyag-tartalom

kb. 11 s%

Sűrűség 25 oC-on

kb. 0,99 g/cm3

Lobbanáspont

> 38oC

Oldószer

lakkbenzin

A MONUMENT BB 29-46 téglák, bontott téglák színének elmélyítésére, impregnálására szolgál. Felhordás után a levegő nedvességtartalmával, vagy a felület pórusaiban lévő vízzel reagál alkohol felszabadulása mellett.

   • Behatoló képessége jó
   • Alkáliakkal szemben igen ellenálló
   • Felhordás után a vízlepergető hatás gyorsan kialakul
   • Száradás közben nem ragad
   • Enyhén nedves felületeken is hatásos

A szer egyik hatóanyaga szilikongyanta, mely jelentősen csökkenti az építőanyag kapilláris úton történő vízfelszívó képességét.

A szer másik hatóanyaga szilikonlakk, mely optikailag élénkíti a felület színét. Használatával az új tégla nem fakul ki, a bontott tégla pedig visszanyeri élénk színét, mintha új lenne.

A pórusokat, kapillárisokat eltömítheti, ennélfogva csökkenhet a felület légzőképessége! (Ez igaz minden kereskedelmi forgalomba kerülő színélénkítő termékre – pl. a Funcosil AS-re is!!!)

Alkalmazható:

Oldószerre érzékeny anyagokat (nikecell, hungarocell, bitumen, stb.) tartalmazó felületekre vagy azok szomszédságában NEM alkalmazható!

A MONUMENT BB 29-46 kiválóan alkalmas a téglafelületek színének élénkítésére, a felületének erősítésére és impregnálására egyaránt.
Használatával az új tégla nem fakul ki, a bontott, régi tégla pedig visszanyeri élénk színét, mintha új lenne.

Használatával megakadályozhatjuk a salétromosodást, sókivirágzást, csökkentjük a téli sózás okozta károsodásokat úgy, hogy közben a felület légzőképes marad.

Szennytaszító hatása miatt beltéren is jól alkalmazható erősen igénybe vett felületeken (iskolák, tornatermek, előadótermek, stb.)

Használat előtt mindig ellenőrizzük egy kevésbé látható helyen a szer összeférhetőségét a kezelendő felülettel!

 

TÁROLÁS:

A MONUMENT BB 29-46-t eredeti, zárt edényben 5-30 °C között tároljuk.

A termék szavatossági ideje 24 hónap.

Amennyiben a termék szavatossági ideje lejárt, úgy az anyag még jó lehet, melyről előzetes próbával kell megbizonyosodni.

Felbontás után az anyagot hermetikusan lezárva kell tárolni, mert az anyag a levegő nedvességtartalmával reakcióba lép.

 

Felhasználás:

Felület előkészítése:

A felületnek kifogástalan állapotban kell lennie. Az építési hiányosságokat, hibákat, mint pl. a repedéseket, a repedezett fugákat, hibás csatlakozásokat, a felszálló- és higroszkópikus nedvességet előzőleg meg kell szüntetni. Biztosítani kell, hogy a víz és a benne oldott károsító sók ne juthassanak a hidrofobizált réteg mögé, mert az fagykárokat, lepattogzást, salétromkiválást okozhat.

A MONUMENT BB 29-46 felhordása előtt a felületet meg kell tisztítani a rárakódott koszrétegtől és káros anyag lerakódásoktól, sókivirágzástól, algától és mohától.
A tisztításhoz válassza ki a legmegfelelőbb terméket a dry-cleaning® tisztítószer családunkból.

Kivitelezés:

A MONUMENT BB 29-46-ot hígítás nélkül kell felhasználni. Ráfolyatással, vagy nagycseppes permetezéssel (az anyag folyjék meg a felületen) a kezelendő felületre két rétegben kell felhordani. A második réteget minden esetben az első réteg megszáradása előtt kell felvinni („nedves a nedvesre” eljárás)!

Teddy-hengert NE használjon, mert azzal nem lehet az egyenletes felhordást biztosítani, így foltossá válhat a felület!

Egy felületegységre annyi anyagot kell felvinni, amennyit csak be tud szívni, így két rétegben kell telíteni a felület kapilláris rendszerét. A be nem szívódó anyagot vissza kell törölni!
A kezelendő felületnek szemre száraznak kell lennie!
                                                         
Kiadósság:

téglafelület

0,5-0,8 liter/m2

klinker

0,2-0,4 liter/m2

nagyon porózus, bontott tégla

1,0-1,2 liter/m2

mészhomoktégla, sima

min. 0,5 liter/m2

mészhomoktégla, rusztikus

min. 0,7 liter/m2

A kezelendő felületen mindig végezzünk próbakezelést (1-2 m2-en). Így számíthatjuk ki és ellenőrizhetjük pl. a kívánatos anyagmennyiséget vagy a szer hatékonyságát.

 Fontos: Felhordás előtt gondosan takarja le az ablakokat, illetve a nem szívóképes felületeket, ugyanis a termék olyan gyorsan köt, hogy csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem lehet eltávolítani. Amennyiben, ha üvegre fröccsen, úgy azt szappanos vízzel, vagy ha szükséges oldószerrel azonnal mossa le.

Meglévő polisztirolos belső hőszigetelések és oldószerre érzékeny épületrészek, mint pl. bitumen, bitumenes tetőszigetelések stb. esetében nem szabad felhasználni, mert oldhatja azokat!

Figyelem:A kezelendő felület nem lehet átforrósodva!
Felhasználási hőmérséklet: 10-30 oC. 10 oC alatt a kémiai reakció lelassul, így a védőhatás kialakulása 1-2 hétig is eltarthat!

 

BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK:


A
„Biztonsági adatlap” a gyártótól vagy a kereskedőtől beszerezhető.

 

Biztonsági adatlap